Tornar a portada
14/07/08 11:09


Marius Massallé, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat


Fernando Gracia, soci nº 1 de la Penya Ciclista 'Elsdesempre'


El servei incorporarà pròximament 30 noves bicicletes


El personal prové de l'empresa d'inserció laboral L'Heura


Actualment existeixen 5 punts de recollida de bicicletes


Aconseguir aparcaments segurs de bicicletes és una prioritat

 

 





 

Reportatge
 
L’Ambicia’t ja té més de 5.000 usuaris
QUINZE MESOS DESPRÉS, EL BALANÇ D’USUARIS I ADMINISTRACIÓ ÉS FORÇA POSITIU
L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, presentava el 26 d'abril del 2007 l’Ambicia’t, el sistema de préstec gratuït de bicicletes posat en marxa a la ciutat per promoure una nova alternativa de transport sostenible que contribuís a millorar la mobilitat, el medi ambient i la salut de les persones. Es tractava aleshores d’una iniciativa pionera a Catalunya, ja que només Barcelona comptava amb un servei gratuït de bicicletes, el Bicing, tan exitós com polèmic. L’Ambicia’t va néixer gràcies a un conveni entre l’Ajuntament de Terrassa i l’Institut Català d’Energia de la Generalitat que aportava 140.000 euros al projecte. L’aportació del consistori egarenc ha estat de 80.000 euros. En total 220.000 euros, que és el que ha costat fer realitat l’Ambicia’t a Terrassa.

Balanç positiu
Quinze mesos després el balanç és positiu, amb més de cinc mil usuaris, encara que s’ha de redefinir què es pretén amb aquest projecte en un futur no gaire llunyà. Màrius Massallé, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, destaca que els usuaris han valorat en una enquesta el primer any de funcionament de l’Ambicia’t amb un notable, concretament un 7,1. A banda d’aquest notable, Massallé pensa que l’Ambicia’t ha aconseguit treure les bicicletes al carrer (com ara fa cent anys, quan la bicicleta era el vehicle més utilitzat a Terrassa) en una ciutat que només feia servir aquest mitjà de transport per al lleure i pràcticament no l’utilitzava per a la mobilitat. En aquest sentit, el regidor remarca que ha servit per fer sortir al carrer no només les bicicletes de l’Ambicia’t, sinó les particulars dels ciutadans, que cada cop veuen més aquest vehicle com una possible alternativa al cotxe.

A Fernando Gracia, soci número 1 de la Penya Ciclista “Elsdesempre” de Terrassa li sembla genial la idea de promoure aquest mitjà de transport per una ciutat cada dia més saturada de trànsit com és Terrassa. Coincideix amb el regidor en que el projecte està aconseguint que cada dia es vegin més bicicletes al carrer, encara que queda molt per fer per arribar als nivells d'alguns països europeus com Holanda, fet que, per a ell, seria l'ideal.

Projectes de futur
Terrassa compta actualment amb una flota de 100 bicicletes distribuïdes en 5 punts de préstec, que els ciutadans i els visitants poden utilitzar gratuïtament si s'inscriuen en el servei. Aquests 5 punts estan ubicats a l’Estació de la Rambla dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, a l’Estació del Nord de la Renfe, al Campus Universitari de la UPC, a l'Ajuntament de Terrassa i al Centre Cívic Montserrat Roig. Màrius Massallé ens anuncia que en un futur la intenció és incorporar 30 noves bicicletes a l’Ambicia’t i incrementar el número de punts de recollida de bicicletes a tots els centres cívics de la ciutat, a la nova estació Terrassa Est de Rodalies Renfe i a les noves estacions dels FFCC (que constituiran el “metro” de Terrassa) a mida que es vagin construint. Això també farà que s’ampliï el personal existent que prové de l’empresa d’inserció laboral L’Heura, fet que dóna un valor afegit al projecte.

Actualment l’Ambicia’t funciona de dilluns a divendres de 7:30h a 19:30h i resta tancat durant el mes d’agost. Fernando Gracia, soci de la Penya Ciclista “Elsdesempre” pensa que els caps de setmana són ideals per fer turisme amb la bici, ja que el trànsit és bastant menor, i a l'agost els que no surten fora a passar les vacances tindrien amb l’Ambicia't una bona eina per fer exercici i gaudir de la ciutat sense la pressió dels automòbils. El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Màrius Massallé, no descarta que en un futur es pugui replantejar el projecte i pensa també en que pot tenir una vessant lúdica. Malgrat això, Massallé afirma que la prioritat passa per fer de la bicicleta un vehicle útil per a la mobilitat (com ja comença a ser-ho al centre de la ciutat i a la primera zona al voltant del centre) i aposta per un ritme de creixement tranquil per no tenir els problemes que a Barcelona ha tingut el Bicing per culpa d’un creixement desorbitat en poc temps.

Per fer això possible, Massallé marca una sèrie de prioritats, com la construcció del màxim possible d’aparcaments de bicicletes segurs per garantir que quan tornem a recollir la nostra bicicleta la trobem... i la trobem en perfectes condicions. Aquests aparcaments haurien d’estar situats en punts clau com estacions de ferrocarril, instituts, biblioteques o centres cívics.

Millorar la circulació
Per millorar la circulació de bicicletes a Terrassa, Fernando Gracia, de la Penya Ciclista “Elsdesempre”, creu que cal una bona xarxa de carril bici amb la que una persona es pugui desplaçar per tota la ciutat. Aquests carrils haurien d’estar correctament senyalitzats, tant per a vianants com per a ciclistes i automobilistes. En aquest sentit, coincideix amb el cap de llista i portaveu municipal de CIU a l’Ajuntament de Terrassa, Josep Rull, que aposta per prendre mesures per minimitzar la col·lisió de drets que es comença a produir entre vianants i ciclistes, arran de la utilització intensa d’aquest servei. Per a això proposa construir més carrils bici segregats, millor senyalitzats i amb normes clares i conegudes.

Respecte a aquest punt, Màrius Massallé, apunta que Terrassa presenta un teixit estret format per carrers d’entre 8 i 10 metres d’amplada. Aquest fet ha condicionat que, en el disseny de la xarxa d’itineraris per bicicletes, majoritàriament s’hagi optat per la cohabitació en calçada de cotxes i bicis. En els trams considerats més perillosos per als usuaris de la bici, s'opta per la segregació dels carrils a la calçada o bé a la vorera. En qualsevol cas, el regidor afirma que en el dilema de crear primer les infraestructures o treure primer les bicicletes al carrer, han optat per la segona opció, ja que l’experiència que han tingut fins ara és que molts carrils bici han estat envaïts sistemàticament per vianants o vehicles perdent la seva utilitat inicial. El que sembla clar que cal millorar, com afirma Fernando Gracia, és que tothom tingui una bona educació viària, ciclistes i, sobretot, automobilistes, ja que moltes vegades el temor a aquests últims fa que molts potencials ciclistes urbans deixin la bici a casa.

El creixement és possible

Actualment la mitjana de desplaçaments diaris de l’Ambicia’t és de 250, clarament superats en mesos de molta activitat acadèmica com setembre o octubre quan s’arriba a superar els 350 desplaçaments diaris (cal remarcar que aproximadament la meitat dels usuaris es declara estudiant i que molts d’ells fan servir la bicicleta per arribar a la UPC des de l’estació dels FFCC i viceversa).

Tenint en compte que a Terrassa hi ha 143.000 desplaçaments interns diaris amb una distància mitjana recorreguda de 3,5 Km, sembla clar que queda molt camí per recórrer per fer de la bicicleta un mitjà de transport habitual a la nostra ciutat. El que és indubtable, és que l’experiència de l’Ambicia’t és un primer pas important ben valorada pels usuaris, l’Ajuntament de Terrassa i el mateix Institut Català d’Energia, que té la intenció de portar aquest servei a d’altres municipis, el primer dels quals serà Granollers.
 

 
 
Reportatge realitzat per Josep Manel Martínez
 
 
 
Més informació
 
 
 
 


| Qui som | Accesibilitat | Anunciar-se | Nota legal | Sobre el web | Mapa web | Contacte

© 2008 Ajuntament de Terrassa / Servei d'Imatge i Comunicació / Societat Municipal de Comunicació de Terrassa SA
Per navegar per aquesta web es necessita Microsoft Internet Explorer 5.5 o superior, o Mozilla Firefox 1.0 o superior.
Cal disposar d'una pantalla de 800 x 600 i tenir activada l'opció JavaScript i CSS.